Šachové Velikonoce v Táboře


Je dobře, že šachové znalce o Velikonocích již nemůže překvapit tradiční Turnaj o pohár mistra Jana v Táboře, pořádaný Šachklubem Tábor v areálu Střední průmyslové školy na Maredově vrchu v blízkosti obloukového mostu přes řeku Lužnici, kudy pravidelně projíždí tzv. Bechyňka, neboli vláček na trase Tábor – Bechyně, která byla jako první elektrifikovaná železniční trať v Čechách zprovozněna v roce 1903 podle unikátního projektu Františka Křižíka. Manželé Andrea a Jaroslav Kadlecovi přivítali celkem 129 šachistek a šachistů nejrůznějšího věku. Připravili přátelské prostředí, účelnou organizaci hry a ubytování i přenos ze šachovnic skupiny A do odpočinkové místnosti, kde byl výborný bufet doplněn též oblíbenou jihočeskou velikonoční pochoutkou sekanicí (také se jí říká hlavička), kterou připravil a nabídl kolegům jeden z účastníků turnaje. Tradiční je i sedmikolový formát v tempu 2 x 60 minut + 30 sekund za tah stejně jako rozdělení čtyř skupin (A – Kotnov, ELO nad 1900, B – Lužnice, ELO 1600 – 1899, C – Jordán, ELO 1300 – 1599, a D – Velikonoční, ELO do 1299).

Tradiční je vlastně i hojná účast jundrovských Jezdců. Dlouhodobého účastníka Pavla Vojtka (skupina B) a loňského vítěze skupiny A Tadeáše Hladkého doplnili tentokrát Tobiáš Komárek (i on už zapsal několik účastí, letos hrál B) a premiérově Vojtěch Velím (B). A měli jsme tu po nějaké době i jednoho dospěláka, FM Petra Buchníčka ve skupině A. I když už nehrají pod hlavičkou Jezdců, jistě jsme bedlivě pozorovali i Leontýnu (ŠK Kuřim), Mikuláše (ŠK Duras BVK) a Jiřího Hladkých (Lokomotiva Brno). Rodina Komárkova letos posílila, kromě Tobiáše hrála maličká Mína ve skupině D, kde do bojů zasáhla i maminka Petra (obě MINT Chess Academy) pozoruhodným ziskem čtyř bodů z pěti partií (první dvě kola vynechala). Jihomoravskou ekipu doplnily sestry Běta a Ema Kubátovy (obě ŠK Duras BVK).

Nejlépe se prosadil nejzkušenější Jezdec Petr Buchníček, který skončil na nepopulárním čtvrtém místě poté, co sice dokázal porazit třetího FM Tomáše Vojtu (TJ Spartak Vlašim), avšak v posledním kole podlehl suverénnímu vítězi Filipu Novému (ŠK Mahrla Praha). Tadeáš podlehl jen Tomáši Vojtovi, ovšem dvě výhry a čtyři remízy nevynesly více než třinácté místo. Ve skupině B byl z Jezdců nejlepší Tobiáš Komárek (4 b.), na patnácté místo ho posadily čtyři výhry proti těžkým soupeřům a svůj výkon korunoval zdařilou koncovkou proti Františku Laškovi (ŠK Slavia Liberec). Pavel Vojtek po dobrém startu proti dvěma dospělým začal ztrácet proti vrstevníkům a dva nezdary v závěru ho se 3,5 b. odsunuly na sedmnácté místo. Na dvacáté místo se stejným bodovým ziskem se vyhoupl předposlední nasazený Vojtěch Velím; ten se blýskl především výhrami nad zkušenými soběslavskými Spartakovci Karlem Šedivým a Vlastimilem Šlajsem.

 

Připravil: Petr Vojtek

IMG_20230409_090613IMG_20230407_090851IMG_20230409_090603IMG_20230409_140440IMG_20230409_140507

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>